Workish

Workish är en app som lanserades i december 2019. Appen beskriver sig själv som en förmedling av extrajobb, och de som jobbar via appen räknas inte som anställda utan betraktas som egenföretagare. I styrelsen för bolaget sitter bland annat artisten Linda Pira. Bolagets vd heter Sebastian Jesse Saukkonen. [1]

Några dagar innan lanseringen av appen i december 2019 dömdes en av medlemmarna i styrelsen att betala en avgift om 85 000 kronor för brott mot lagen om marknadsmanipulation. Samma person har enligt mål nr B 9602-1 i Stockholms tingsrätt en skuld till Skatteverket på 7,2 miljoner kronor.

Workish-appen är i princip en kopia av Taskrunner, där du uppmuntras att utföra “mikrojobb“ som exempelvis att skruva upp en tv-apparat eller måla en vägg. Workish tar 12 % av ersättningen i förmedlingsavgift. I användaravtalet förtydligar Workish att de inte ser sig själva som juridisk part i överenskommelser mellan de som beställer och de som utför uppdragen. I praktiken innebär detta att du som jobbar för Workish är helt utelämnad: om någon till exempel vägrar betala ut lön eller om du skadar dig när du utför ett uppdrag har du inte rätt att kräva Workish på ersättning.

Precis som liknande företag, exempelvis Tiptapp, tar Workish inte något ansvar för skatterelaterade frågor. Detta innebär att du som arbetar genom appen på egen hand måste kolla upp alla frågor kring hur du skattar rätt. Vad det innebär i praktiken att många som jobbar via appen dels blir tvungna att utföra gratis arbete kring skattning och även riskerar att skatta fel och därmed bli betalningsskyldiga i efterhand eller åtalade för skattebrott.

Något som utmärker Workish och skiljer den från många andra appar är deras strategi i sociala medier och det stora stöd den vid lanseringen fick av svenska artister, främst inom hiphopvärlden. Artister som Aki, Dani M, Imenella och Cherrie har använt sina sociala medie-kanaler för att marknadsföra och rekommendera appen. [2] Efter att appen mött stor kritik tog flera av artisterna bort sina inlägg.

Idag finns ingen av de ursprungliga ägarna kvar och appen är tom på jobb, något som utan tvivel skett åtminstone delvis av den rättmätiga kritik som framfördes.