Mooova

Mooova är ett svenskt bolag grundat 2020 av Erik Yun Zhang, som tidigare haft en ledande roll på Tiptapp. Företaget är inriktat på budverksamhet och beskriver sig som en ”taxi-app för att transportera saker” och en ”on demand-frakttjänst” med transport inom 1-2 timmar från beställning. [1] [2]

Tjänsten fungerar genom att kunden lägger upp ett uppdrag i appen. Uppdragen är varierade, men fokus ligger framför allt på leveranser av tyngre varor. Som exempel nämner företaget bland annat transport av second hand-varor köpta via Blocket, frakt av trädgårdsjord och ved, samt transport av avfall till soptippen. Appen har också en ”köp åt mig”-funktion, där buden både inhandlar och fraktar varorna. Inom loppet av sekunder efter att annonsen lagts upp kan kunden sedan välja en person som ska utföra tjänsten. Budet fraktar sedan föremålet till den plats det ska lämnas på. [3]

De som arbetar för plattformen kallas för mooovers, och är inte anställda av företaget utan betraktas som egenanställda. Buden måste själva stå för det fordon som behövs för att utföra arbetet och alla utgifter och försäkringar kopplade till detta. Företaget beskriver på sin hemsida att de som arbetar via appen har ”endast en chans att göra rätt”, och att ett negativt omdöme från kundens sida kan leda till att budet stängs av från plattformen utan förvarning och med omedelbar verkan. [4]

Betalningen för uppdragen sätts av kunderna, med ett minimum på 75 kronor. Av denna ersättning tar Mooova 10-25 %, vilket varierar beroende på bland annat budets medelbetyg. [5] Resten av ersättningen kan dock inte betraktas som pengar buden får i handen, eftersom företaget saknar arbetsgivaransvar. Detta innebär att de som arbetar för plattformen själva måste stå för skatter och avgifter som vanligtvis arbetsgivaren står för, exempelvis arbetsgivaravgift. [6]

På sin hemsida listar företaget flera samarbetspartners. Bland dessa märks bland annat statliga bolag och myndigheter som Almi, Tillväxtverket och Business Sweden. [7] Företagets verksamhet gick 2020 med stora förluster. [8]