Gigekonomin är den senaste yttringen av en långvarig tendens på arbetsmarknaden där tryggheten stadigt minskar. När den breder ut sig till fler och fler branscher innebär det en gigifiering av hela arbetsmarknaden, där även företag som tidigare erbjudit trygga anställningar övergår till osäkra anställningsformer och arbetsvillkor.

Jobbar du inte redan inom gigekonomin finns alltså risken att du kommer att göra det inom en snar framtid – om vi inte gör något åt det. Det är dags att kräva en förändring.

GigWatch bildades 2019 för att bevaka, granska och utmana gigekonomin i Sverige. Vi är en partipolitiskt obunden grupp som verkar på ideell grund och helt utan extern finansiering. Även om vår verksamhet är fokuserad på Stockholmsområdet har vi medlemmar över hela landet som deltar i vårt arbete.

Sedan starten har vi producerat en stor mängd artiklar, en egen podcast och två omfattande rapporter. Under tiden har vi knutit ett brett nätverk som sträcker sig från fackligt aktiva gigarbetare till forskare och lagstiftare.

Vi har hållit i ett flertal studiecirklar och föreläst om gigekonomin över hela landet – från Umeå i norr till Malmö i söder. Bland dem vi föreläst för finns såväl partier och fackföreningar som skolor och studentorganisationer. Våra texter har även använts som grund till undervisningsmaterial för högstadiet och gymnasiet.

Vi letar hela tiden efter fler som vill hjälpa oss att granska gigekonomin i Sverige. Vill du engagera dig i Gigwatch? Här kan du läsa mer om hur du gör det.

Vill du bidra till vårt arbete indirekt? Bli månadsgivare via Patreon eller skicka en gåva på Swish: 123 583 33 48 (mottagare: Gigekonomiska föreningen).

Om du vill läsa våra stadgar kan du göra det här.

Här har vi samlat texter, organisationer och andra källor som vi tycker skriver och gör bra saker kring gigekonomin, och som vi använt oss av i vårt opinionsbildande arbete.

Här har vi samlat eget material i form av flyers, häften och studiecirklar som du kan skriva ut och läsa själv eller dela ut för att sprida vårt budskap.