Gigjobb är något som efterfrågas bland unga i dag
Falskt. Enligt en arbetsmarknadsrapport publicerad 2019 av MUCF värderar ungdomar en fast anställning högst av allt, medan flexibilitet i arbetet värderas lägst. Detta är något som talar starkt för att anledningen till att unga söker jobb inom gigekonomin snarare är att de inte kan hitta fasta anställningar, än att det är en anställningsform som ungdomar föredrar i sig.

Gigjobb är flexibla
Delvis falskt. Visst kan du bestämma över dina tider på ett annat sätt än på ett heltidsjobb, men till exempel en dag då det finns få jobb kommer du behöva vara konstant redo att ta de uppdrag som kommer in. Att inte veta hur du ska arbeta under den kommande veckan gör att du inte heller kan planera din fritid. Konsekvensen blir att dina dagar hela tiden måste vara anpassade för att när som helst börja arbeta.

Gigföretagen kan inte erbjuda skäliga löner/arbetsvillkor eftersom de är små startups utan resurser
Falskt. Den absoluta majoriteten av gigekonomins företag har ett stort kapital bakom sig, samtidigt som detta kan vara svårt att spåra genom de ofta komplicerade näten av bolagsrelationer. Foodora ägs till exempel i slutändan av svenska Kinnevik, medan Yepstr har starka kopplingar till Stena-koncernen och Voi klarar sig tack vare tunga investeringar från olje- och gasindustrin genom investmentbolaget Vostok New Ventures.

Gigföretagen konkurrerar ut den gamla ekonomin på grund av sin effektivitet
Falskt. Majoriteten av gigföretagen går med stora förluster år efter år, och klarar sig kvar på marknaden enbart genom stora investeringar från olika investmentbolag. Anledningen till att ett företag som Uber kan erbjuda så mycket lägre priser än ett traditionellt taxibolag är inte för att de är mer effektiva, utan för att de har råd att gå med stora förluster då dessa täcks av investeringarna.