Gigstr

Gigstr lanserades 2016 och fungerar ungefär som ett appbaserat bemanningsföretag inom branscherna event, marknadsföring och sälj. Beställare kontaktar Gigstr för att få in personal vid behov och Gigstr annonserar i sin app efter jobbsökande. Gigstr tar 20-25 % av kostnaden för beställaren. [1] Varaktigheten på uppdragen som efterlyses i appen kan vara alltifrån ett enskilt arbetstillfälle vid ett evenemang till löpande deltidsjobb inom exempelvis kundservice. [2] För närvarande är Gigstr aktiva i Sverige, Danmark, Norge, Finland och Storbritannien. [3]

Till skillnad från många av de andra gigapparna är de som arbetar via Gigstr också formellt anställda av företaget. Anställningarna är knutna till kollektivavtal, vilket bland annat innebär att de har en minimilön på 120 kronor plus semesterersättning och är försäkrade i tjänsten. [4]

Gigstr kallar sina anställda för “gigstrs” eller “brand ambassadors”. [5] På Gigstrs hemsida skriver de att det som utmärker en anställd vid företaget är att den “älskar att gigga” och oavsett gig ger “110 % på plats”. [6] Innan man blir anställd och kan söka gigjobb genom appen behöver man gå en introduktionskurs om företaget, samt kortare specifika utbildningar inför varje enskilt gigjobb. [7]

Företaget verkar ha legat lågt de senaste åren – det har inte skrivits något om dem på ett bra tag, deras närvaro i sociala medier är sporadisk och de verkar inte ha haft så mycket reklam senaste tiden. Appen är dock fortfarande aktiv med uppdrag.

Någonting anmärkningsvärt hittar vi i styrelsen för Gigstr AB. Styrelseordförande Greger Ericsson har utöver Gigstr 28 olika bolagsengagemang bara i Sverige. [8] Internationellt innehar Ericsson flertalet företagsposter i 7 olika företag med säte i skatteparadiset Bermuda. [9]

Av företagets årsredovisningar framgår att Gigstr AB tidigare gått under namnet SWE Affect Agency AB. Företaget registrerades ursprungligen hos Bolagsverket 2011, och sysslade med eventverksamhet. I samband med att företaget 2016 bytte namn till Gigstr tillträdde ovan nämnda Greger Ericsson som styrelseordförande. [10]

I Kronofogdens register finns det 2 avskrivna betalningsföreläggande mål för Gigstr AB.

PEQ Invest investerade 10 miljoner i företaget 2017. [11]