Hungrig.se (numera Foodora)

Hungrig.se är ett budföretag som mellan 2014 och 2019 förmedlade utkörning av mat från restauranger med cykel, moped eller bil. 2019 köptes varumärket upp av Delivery Hero och slogs samman med Foodora (Läs mer i vår artikel om Foodora). I samband med detta togs företagets hemsida och app ur bruk. Samtidigt har Hungrig.se fortsatt existera som en parallell arbetsgivare för matbud som arbetar för Foodora (nu under namnet Hungry Delivery), och bud som tidigare var anställda av Hungrig.se har fortsatt vara det även efter sammanslagningen. [1] När Foodora tecknade ett kollektivavtal 2021 uppdagades det att Hungrig.se/Hungry Delivery fortfarande var formell arbetsgivare åt hundratals bud, vilka därmed inte omfattades av avtalet. [2]

I sina platsannonser har Hungrig.se hävdat att de anställda kan tjäna upp till “200 kronor i timmen, och 130 kronor i timmen en vanlig dag”. [3] I ett reportage från 2018 i tidningen Transportarbetaren rapporterades en fast lön på 100 kronor i timmen. [4] 2019 hade företaget gått över till en modell utan fast timlön, med en ersättning på 50 kronor per leverans. 2020, efter att bolaget gått samman med Foodora, rapporterades en provision på 40 kronor per leverans med ett tillägg på 5 kronor per kilometer för bud anställda av Hungrig.se/Hungry Delivery. [5] Buden som är anställda av företaget behöver själva stå för bil och telefon som behövs i arbetet, samt alla kostnader relaterade till dessa. [6] Efter att underhållskostnader och andra avgifter är betalda kan buden i slutändan få ut så lite som 20 kronor per utfört uppdrag. [7]

När P4 Sjuhärad i början av 2019 granskade företagets verksamhet i Borås upptäcktes flera missförhållanden, såsom svarta anställningar, låga löner och bristande arbetsmiljö. [8] Tidigare har liknande missförhållanden också uppmärksammats kring företagets verksamhet i Norrköping [9] och i Umeå. [10] Hungrig.se har i samtliga fall valt att skylla problemen helt och hållet på sina underleverantörer. [11]

Varumärket Hungrig.se har tidigare tillhört företaget Restaurangonline Sverige, som grundades av Samir Bachkami, Marcus Gullin och Henrik Jönsson. Sedan 2019 ägs Hungrig.se av det tyska företaget Delivery Hero, som i sin tur ägs av riskkapitalbolaget Rocket Internet. Grundaren Samir Bachkami blev efter köpet vd för Delivery Heros svenska avdelning. [12] [13]

[Uppdaterad senast 08-08-2021]