Hungrig.se (numera Foodora)

Hungrig.se är ett svenskgrundat företag som sedan 2014 via sin hemsida och app förmedlar utkörning av mat från restauranger med cykel, moped eller bil. Sedan 2019 ägs det av tyska Delivery Hero, som beslutat att slå samman både Hungrig.se och plattformen Onlinepizza under varumärket Foodora (Läs mer i vår artikel om Foodora). Därmed sköts alla beställningar numera genom plattformen Foodora, och Hungrig.se’s hemsida och app har tagits ur bruk. De matbud som varit anställda av Hungrig.se kommer att fortsätta vara det trots sammanslagningen [1].

I sina platsannonser har Hungrig.se hävdat att de anställda kan tjäna upp till “200 kronor i timmen, och 130 kronor i timmen en vanlig dag”. [2] I ett reportage från 2018 i tidningen Transportarbetaren rapporteras en timlön på 100 kronor i timmen. [3] I ett annat reportage från samma tidning 2019 rapporteras lönen som provisionsbaserad med 50 kronor per leverans. Dessa 50 kronor ska dock även täcka ett flertal avgifter och skatter, och i slutändan får utköraren inte ut mer än 20–25 kronor per utfört uppdrag. [4]

När P4 Sjuhärad i början av 2019 granskade företagets verksamhet i Borås upptäcktes flera missförhållanden, såsom svarta anställningar, låga löner och bristande arbetsmiljö. [5] Tidigare har liknande missförhållanden också uppmärksammats kring företagets verksamhet i Norrköping [6] och i Umeå. [7] Hungrig.se har i samtliga fall valt att skylla problemen helt och hållet på sina underleverantörer. [8]

Varumärket Hungrig.se har tidigare tillhört företaget RestaurangOnline Sverige, som grundats av Samir Bachkami, Marcus Gullin och Henrik Jönsson. Sedan våren 2019 ägs Hungrig.se av det tyska företaget Delivery Hero, som i sin tur ägs av det tyska riskkapitalbolaget Rocket Internet. En av grundarna av Hungrig.se, Samir Bachkami, är i dag vd för Delivery Heros svenska avdelning. [9] [10]

[Uppdaterad senast 08-02-2021]