Taskrunner

Taskrunner är ett svenskt bolag grundat 2013 av Robin Szekely. [1] Företaget beskriver sig som en on-demandplattform där beställare utan kostnad lägger upp olika uppdrag i en app, exempelvis sophämtning eller montering av Ikea-möbler, och användare sedan anmäler sitt intresse. [2] Beställarna väljer sedan vem de ska anlita utifrån parametrar som tidigare betyg, löneanspråk och hur personerna säljer in sig själva. Appen kan användas dels av privatpersoner för att få uppdrag utförde i hemmet, men har även riktat in sig mot att förmedla arbetskraft till företagskunder som inte vill anställa egen personal. [3]

De som arbetar för Taskrunner är inte anställda av företaget, utan räknas som egenanställda. Detta innebär bland annat som jobbar för företaget är själv ansvarig för att tillhandahålla de redskap som krävs för att utföra arbetet, såsom exempelvis smartphone, bil eller målarutrustning. Lönen sätts per uppdrag mellan beställare och utförare, vilket i praktiken innebär att de som arbetar för företaget får buda under varandra i lön. Till följd av detta kan timersättningen skifta mycket mellan olika uppdrag, från några hundra kronor till långt under hundralappen efter skatt. Av betalningen för uppdragen tar företaget 15 % av pengarna i förmedlingsavgift. [4]

Taskrunner erbjuder många olika former av uppdrag, varav flera har en lönedumpande effekt för bland annat målare, rörmokare och reparatörer. Företaget har sedan starten mottagit över 15 miljoner kronor av investerare, band annat statliga Almi. [5] För närvarande har Taskrunner även ett samarbete med Plantagen för trädgårdstjänster. [6] [7]

Företagets medgrundare och tidigare vd Nils Wijkmark är i dag Sverigechef för Bolt. [8]