Bzzt

Bzzt är ett företag grundat 2014, som först lanserade sina tjänster 2017 i Stockholm. Företaget marknadsför sig som ett “poddtaxi“-bolag, vilket innebär persontransporter över kortare sträckor med mindre, eldrivna trehjulingar. Att man inte använder traditionella taxibilar gör att förarna inte behöver taxilicens för att köra. Inledningsvis erbjöd Bzzt tillsvidareanställningar, kollektivavtal och fast timlön, men 2020 meddelade företaget att de planerade att övergå till en affärsmodell med egenanställda förare och lön på provision. [1] I dag är förarna egenanställda via Cool Company. [2]

Inledningsvis hade förarna en fast timlön på 123 kronor exklusive semesterersättning. [3] Den provisionsbaserade lönemodell som lanserades i samband med övergången till egenanställda förare innebar i praktiken en stor lönesänkning. I dag krävs cirka tre körningar i timmen för att nå upp i nivå med den tidigare timlönen, något som en av företagets förare i en intervju med Transportarbetaren bedömer som i praktiken omöjligt. [4]

Som förare på Bzzt är det vanligt att arbeta under obekväma tider som kvällar och helger. Trots detta erbjuder Bzzt inte sina förare OB-tillägg, utan betalar i stället ut en procentandel av lönen. En förare Gigwatch varit i kontakt med berättade att hans ersättning under en månad med många obekväma arbetstider inte brukade landa på mer än 200 kronor i månaden.

Under våren 2020 inledde Bzzt ett samarbete med Bolt, där Bzzt-förare fick ta hand om matleveranser som beställts via appen Bolt Food. [5] Gigwatchs källa uppger att betalningen för dessa leveranser blir väldigt låg med det nya, provisionsbaserade lönesystemet.

Företaget har under sin korta historia dragits med stora ekonomiska problem, och har främst haft möjlighet att fortleva med hjälp av crowdfunding och kapital från olika investerare. [6] I juni 2018 meddelade Breakit att Bzzt gick back med en miljon kronor i månaden. [7] I juli 2019 meddelade Bzzt att företaget inte hade möjlighet att betala ut lön till sina förare. [8] I maj 2020 ansökte bolaget om rekonstruktion. [9]