Poddavsnitt i april: arbetskritik och plattformskapitalism

gigwatch podden

Under april släppte vi två avsnitt av Gigwatch-podden, som båda redan blivit några av våra mest populära.

I månadens första avsnitt ringer Lovina och Jacob upp Peter Sunde Kolmisoppi för att prata om när han startade The Pirate Bay och vad som hänt med internet sen dess. Vad var det som var så farligt med TPB att det blev världens mest censurerade hemsida? Vad ledde fram till dagens plattformskapitalism? Vi får också insyn i digital kolonialism, techoligarker och varför centralisering är minst sagt problematiskt.

I månadens andra avsnitt bjöd vi in sociologen och arbetskritikern Roland Paulsen för att prata om jobbskapandets ideologi, den allt mer flytande gränsen mellan arbete och arbetslöshet, och var gränsen går mellan att jobba och att äta tårta. Gigekonomin hyllas som ett verktyg för att skapa nya jobb – men vad är det egentligen för jobb som skapas, och varför kretsar hela samhället kring att skapa mer arbete?