Nyhetsbevakning v. 51-52

Nytt på bloggen är att vi kommer att publicera kortare sammanfattningar om det senaste som hänt inom gigekonomin, i Sverige och i världen. Den första omgången kommer här!

Nyhetsvep

Det tyska gigföretaget Gorillas har blivit uppköpt av det turkiska företaget Getir, som nu närmar sig marknadsdominans i Europa när det kommer till så kallad “q-handel”, det vill säga snabba leveranser av matvaror, organiserade via små centrala lager (“darkstores”). Gorillas expanderade massivt under pandemin men har sedan i somras gjort sig av med hälften av personalen på huvudkontoret och stora tapp i marknadsvärde. Detta skulle kunna ses som ett tecken på en trend mot ökad ägarkoncentering inom gigekonomin, där de svagare företagen slås ut när efterfrågan minskar till följd av inflationskrisen, och ett mindre antal aktörer blir kvar och tävlar om att uppnå monopol status.

Däremot, som tidningen Syre rapporterade i veckan, syns ännu inte samma trend av nedåtgående resultat för matleveransbolag som Foodora och Kavall i Sverige. Kavall planerar för närvarande att rekrytera 200 personer till sina butiker i Svergie.

Gigstr går i konkurs. Det svenska gigbolaget Gigstr som riktat in sig på tjänster inom design, marknadsföring och event meddelade den 12/12 att de ansökt om konkurs. Företaget förlorade snabbt kunder under pandemin och lyckades inte locka till sig investerare. 

Förslag om rätt till anställning för gigarbetare i USA. Det amerikanska arbetslivdepartementet har lagt fram ett förslag om att omklassificera gigarbetare från egenföretgare till anställda. Det ledde till stora börsras för företagen Uber, Lyft och Doordash, rapporterar Dagens Industri. 

Även i den indiska deltstaten Rajasthan tar lagstiftare steg för utökade rättigheter inom gigekonomin. Gigarbetare ska nu tillgång till social trygghetssystem, vilket blir den första gången något liknande händer i Indien. 

Strejkvågen i Storbittanien fortsätter! Under december har Uber-förare strejkat i Bristol, Manchester, Leicester och Birmingham. Även brevbärare har gått ut i strejk, men postbolaget Royal Mail har anlitat det appbaserade företaget Ryde för att bryta strejken, vilket uppmärksammats av bland annat Novara Media. 

Debatt, kommentarer & analys

Timbro har släppt en essäbok med titeln “Till gigekonomins försvar”. Läs Jacobs kommentar i Flamman

Arbetaren intervjuar forskarna Johan Alfonssson & Christer Törnqvist om varför Uber använder begreppet “intjäningar” istället för lön. Som vanligt kan det ha något att göra med att undvika arbetsgivaransvar :)))

Arbetarens Julia Lindblom skriver om Uber, och om kampen över kontrollen över datan som företaget samlar in. 

//Ella