Gignytt #1/2023

Välkommen till årets första nyhetssammanfattning från Gigwatch! I vårt nyhetssvep publicerar vi kortare referat av det senaste som hänt inom gigekonomin, i Sverige och i världen.

Hänt i Sverige

I Sverige dominerades nyheterna av Taxiunionens strejkdag i Stockholm. Nyheten plockades upp av Dagens Industri och Göteborgs-Posten såväl som Dagens ETC och Flamman. I den sistnämnda artikeln intervjuas vi i Gigwatch i samband med demonstrationen i Stockholm.

I andra nyheter har plattformen Done, som beskrivits som ett Uber för hantverkare, tagit in 7 miljoner i nytt kapital från statliga Almi Invest. Detta rapporterar Dagens Industri.

Arbetaren har besökt utställningen GIG – personen bakom appen på Arbetets museum i Norrköping. I utställningen porträtteras nio matbud genom fotografier och berättelser. Utställningen pågår till september 2023.

Hänt i utlandet

En strejkvåg bland Uber- och Bolt-chaufförer ägde rum även utanför Sverige. I New York gick förare ut i en 24-timmarsstrejk efter att Uber utmanat en bestämmelse om minimilön för chaufförer i staden. Protester bland Uberchaufförer ägde även rum i brittiska Southampton under ledning av apptaxifacket ADCU.

I Jacobin skriver Radu Stochita om strejken i december bland Wolt-bud på Cypern. Strejken sker efter försämringar av budens ersättning, där en allt större del går till mellanhänder i form av så kallade “fleet managers”. Nya förhandlingar mellan buden och företaget väntas äga rum 12 januari.

På sajten Rest of World berättar Varsha Bansal historien om Shaik Salauddin, en indisk Uberchaufför som under de senaste åren varit drivande i kampen mot gigbolagen och organiseringen bland apptaxichaufförer och andra gigarbetare i landet.

Debatt, kommentarer och analys

Diskussionerna fortsatte kring Timbros essä Till gigekonomins försvar. I den borgerliga lokalpressen hyllades boken av Rebecka Undén och Katarina O’Nils Franke (båda med kopplingar till näringslivets olika organisationer). I Aftonbladet skrev Rasmus Landström en mer kritisk recension, där han bland annat uppmanade läsaren att istället söka sig till Gigwatchs rapport Apparna och arbetet.

Vill du fortsätta följa vad som händer i gigekonomin? Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få uppdateringar varannan vecka, direkt till din mejlkorg!

Vill du stötta Gigwatch? Klicka här för att se vad du kan göra!