Gignytt #14/2023

Inrikes

Wolt vinner mot arbetsmiljöverket
I början av november fick ytterligare ett gigbolag rätt mot arbetsmiljöverket i frågan om arbetsgivaransvar. Förvaltningsrätten i Göteborg slog fast att Wolt inte behöver ta ett ansvar för arbetsmiljön för plattformens matbud, vilket var fjärde gången som domstolen gett en plattform rätt i denna fråga. Tidigare har Arbetsmiljöverket utan framgång drivit likande tvister mot Tiptapp, Taskrunner och Bolt.

Wolt Market tecknar kollektivavtal
I mitten av november tecknade Wolt Market kollektivavtal med Handels. Wolt Market ägs av Wolt och driver virtuella livsmedelsbukiter, såkallade Dark Stores.

Kollektivavtalet är Handels avtal för lager och e-handel och träder i kraft den 1 december. Avtalet gäller dock endast för de omkring 60 anställda som jobbar i butikerna – alltså de som plockar ihop varorna som sedan ska levereras till kunderna. Cykelbuden omfattas inte av kollektivavtalet, och kan inte ingå avtal som nämnt ovan på grund av att Wolt inte är klassat som en part i ett anställningsförhållande. I kontext av den parallella konflikten om kollektivavtal på Tesla är detta ett styrkebesked för den svenska modellen, menar Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

Dark stores har börjat dyka upp på centrala platser både i svenska städer och utomlands, och flera städer har börjat vända sig emot denna utveckling. Förra året pausades tillstånden till fler dark stores i Amsterdam och Rotterdam. I Paris slogs det nyligen fast att dark stores är lager och därmed inte får ligga i bostadsområden. Nu har Malmö Stad uttalat sig mot samma utveckling, men menar dock att det inte finns mycket de kan göra för att stoppa den.

Utrikes

Förhandlingar om plattformsdirektivet fortsätter
Syftet med EU:s plattformsdirektiv är att underlätta klassifieringen av gigarbetare som anställda. Förhandlingarna befinner sig just nu i den så kallade trialogen, vilket innebär trepartsförhandlingar mellan EU:s kommission, råd (engelska: council) och parlament. Huvudkonflikten mellan förhandlingsparterna rör frågan om när anställningspresumptionen skall träda i kraft. En översikt över skillnader i det som parlamentet och rådet kräver finns här från den fackliga organisationen Unionens internationella sekreterare Thomas Göransson.

Bland de som står på parlamentets sida i denna fråga finns en rädsla att direktivet riskerar att bli tandlöst. Samtidigt, enligt Wired, lobbar gigföretagen starkt för rådets position i hopp om att direktivet ska urvattnas.

Lansering av Uber Tasks, strejk mot Uber Eats
In mitten av november lanserade Uber en TaskRunner-liknande tjänst i USA, Uber tasks. Appen låter användare anlita arbetare för att utföra vardagliga hushållssysslor såsom montering av möbler, tvätt och gräsklippning — givetvis utan att något anställningsförhållande föreligger. Ubers Q3-rapport visade att företaget gick i vinst för andra kvartalet i rad, och Uber Tasks är ett försök att ytterligare bredda basen för intäkter.

I Frankrike har två fackförbund som organiserar gigarbetare på Uber Eats utlyst en nationell Uber Eats-strejk den 2-3 december. Varslet är ett svar på plattformens nya betalningssystem som, enligt facket Indépendants, medfört att lönerna sjunkit med 10-40%. De två fackförbund som nu uppmanar till strejk representerar plattformarbetare inom ARPE – myndigheten som insattes för att reglera den sociala dialogen mellan gigplattformar och gigarbetare i Frankrike. Faktumet att de två fackföreningarna nu uppmanar till strejk kan ses som att ARPE har förlorat sin trovärdighet, skriver Ben Wary för the Gig Economy Project.

Dom som fastställer anställningsstatus
Den högsta domstolen i Nederländerna bekräftade sitt beslut från 2021, där domstolen fastställde att Deliveroo-bud ska klassas som anställda. Deliveroo är ett brittiskt matleveransföretag som sedan november 2022 ställt in sin verksamhet i Nederländerna. Domen möjliggör nu för tidigare Deliveroo-bud att kräva bland annat retroaktiv timlön och pensionsinbetalningar.

Efter fem års väntan inleddes i mitten av november rättegången mot Glovo, Spaniens största matleveransplattform. Nu hoppas 3 200 Glovo bud på att domstolen följer det nederländska exemplet, och inte det svenska.

/ Ulla, Pontus