I den nya rapporten Plattformarna och politiken undersöker GigWatch hur de svenska partierna förhåller sig till gigekonomin. Resultatet visar att det pågår en offensiv i frågan – från högerns sida, med syfte att skapa mer utrymme för gigföretagen på den svenska arbetsmarknaden.

Klicka här för att läsa rapporten.

Gigekonomin utgör ett växande fenomen på arbetsmarknaden. Tendensen kännetecknas av automatiserad arbetsledning, hög konkurrens om arbete och uppbrutna arbetsdagar. Undersökningar i Sverige och utlandet har återkommande visat på undermåliga löner och villkor för de människor som arbetar i branschen.

GigWatch har genomfört en enkätundersökning bland de svenska politiska partierna, samt gått igenom deras historik av debattinlägg och riksdagsmotioner. Utifrån materialet har partiernas inställning till gigekonomin kunnat analyseras och presenteras nu med en rapport 2022-08-01.

Resultatet av undersökningen visar att det pågår en offensiv i frågan – från högerpartiernas sida, med syfte att skapa utrymme för gigföretagen på den svenska arbetsmarknaden. 

Trots återkommande rapporter om missförhållanden inom gigekonomin ses den av högerpartierna (Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna) i allmänhet som en positiv samhällskraft. På det politiska planet verkar de för att fler ska omfattas av osäkra anställningsformer och för att anpassa regelverk i syfte att underlätta företagens verksamhet. 

GigWatch är ett initiativ som granskar gigekonomin för att slå hål på de myter som omgärdar den. Vi är en partipolitiskt obunden och helt ideell grupp utan extern finansiering.

Vill du veta mer om gigekonomin? Läs vår första rapport, “Apparna och arbetet” här.

Vill stötta GigWatchs fortsatta bevakning av gigekonomin? Bli månadsgivare via vår Patreon-sida eller swisha valfritt belopp till 123 583 33 48 (mottagare: Gigekonomiska föreningen)!