Wolt

Wolt är ett företag grundat 2014 i Finland som erbjuder en app för hemleveranser av mat, liknande Foodora och Uber Eats. Företaget har sedan starten expanderat utanför Finland, främst i norra och östra Europa, och finns sedan 2016 även etablerat i Sverige. Globalt har Wolt fler än 10 000 bud som jobbar åt dem. [1]

Den app som Wolt erbjuder fungerar så att privatpersoner kan beställa mat från restauranger som samarbetar med Wolt, vilken sedan levereras till beställaren av bud via cykel, moped eller bil. Företaget står inte för transportmedel eller de kostnader som tillkommer för drivmedel, underhåll och försäkringar

Om man som bud på förhand anmäler tider som man vill jobba finns det en garanterad timlön på 80 kronor. Därtill tillkommer en provision i varierande storlek för varje leverans, beroende på sträckan. Enligt Carl Zetterqvist, vd för Wolt Sverige AB, ligger en snittlön på 120-130 kronor i timmen, men det har inte kunnat bekräftas om denna siffra stämmer överens med hur det ser ut i verkligheten. [2]

Fackförbund har lyft kritik gällande Wolt-budens låga löner, osäkra anställningar och stressfyllda arbetsförhållanden. Ã…r 2017 kallades Wolt till möte av facket Transport för att skriva kollektivavtal med bland annat krav på 125 kronor i timmen som minimilön. Detta var bolaget dock inte intresserade av. [3] Då Wolt använder sig av underentreprenörer i sin verksamhet finns ingen statistik att tillgå om antalet olyckor bland de som arbetar för företaget. Att företaget skulle vara fritt från olyckor är däremot enligt Breakit “högst osannolikt”. [4]

Wolt har även mött kritik för att ha använt sig av egenanställningsföretaget Evolveras AB. Buden är inte anställda av Wolt utan får istället ansluta sig till ett egenanställningsföretag som agerar administrativ och ekonomisk mellanhand mellan buden och företaget. Fram till hösten 2017 använde sig Wolt av Evolveras AB som nyhetssajten Breakit uppmärksammade grundades av en man misstänkt för grov ekonomisk brottslighet. [5]

Wolts verksamhet finansieras genom riskkapitalinvesteringar, bland annat från ICONIQ Capital, 83North, Highland Europe, EQT Ventures och Lifeline Ventures. I juni 2019 annonserade Wolt att de hade säkrat 160 miljoner dollar i nya investeringar för att expandera företaget. [6]

Grundaren av företaget Delivery Hero, Lukasz Gadowski investerade 7.5 miljoner euro i oktober 2020. Delivery Hero är det enorma företaget som äger matleverans-bolag i hela världen, bl.a. Foodora som är störst i Sverige och som sammanslogs med Onlinepizza när båda företag kom under ägande av Delivery Hero. [7]

Senast redigerad 16/1-20