Pressmeddelande: GigWatch släpper rapporten “Apparna och arbetet”

Hur kommer det sig allt fler har en app som chef och en arbetsdag som dikteras av telefonen? Organisationen GigWatch släpper 16/8 rapporten “Apparna och arbetet: om gigifieringen av arbetsmarknaden”, där vi försöker att ge ett svar på frågan ovan. Rapporten undersöker gigifiering av arbetsmarknaden – en process där gigekonomin sprider sig till fler och fler arbetsplatser, branscher och ekonomier, och där allt fler arbeten börjar likna gigjobb. 

Gigekonomin handlar inte bara om cykelbuden, även om de är de mest synliga representanterna. Den berör allt från lärare till städare, programmerare och taxichaufförer. I vår rapport har vi undersökt bakgrunden till denna utveckling, och vi visar vilka konsekvenser den kan få. Kontentan är att gigifieringen av arbetsmarknaden är någonting som angår oss alla.

Jacob Lundberg, talesperson för GigWatch.

GigWatch har granskat gigekonomin under de senaste två åren. Rapporten är ett resultat av detta arbete. Man kan se hur kombinationen av digital övervakning och osäkra anställningar leder till ökad flexibilitet för företag på bekostnad av arbetares hälsa, ekonomiska trygghet och inflytande över sitt arbete.  

För att visa hur denna process kan gå till gör vi ett nedslag på Movebybike, ett lastcykelåkeri som Miljöpartiet hyllade för deras klimatvänliga transportlösning. När riskkapital kom in i bilden och man bestämde sig för att expandera verksamheten hämtade företagsledningen inspiration från gigekonomin. Förarna fick då börja använda sina privata kläder och mobiltelefoner i tjänsten, man införde flexibla scheman och man intensifierade övervakningen via företagets appar.   

Movebybike var från början ett exempel på att apparna kunde användas på ett schysst sätt. Det var först när företaget skulle skalas upp som det började gigifieras. Det är bortom tvivel så att det var riskkapitalisternas krav på avkastning som ledde till en försämrad arbetsmiljö,

Anton Hultberg, före detta skyddsombud på Movebybike och talesperson för GigWatch.

Samtidigt ser man tendenser i motsatt riktning: gigarbetare som organiserar sig, domar som förbjuder egenanställningar och länder som stiftar lagar för att täppa till kryphålen som gigföretagen utnyttjar. 

Rapporten går att läsa gratis i pdf-format här och det är även möjligt att köpa en tryckt kopia genom vår hemsida: www.gigwatch.se/apparnaocharbetet

GigWatch är ett initiativ som granskar gigekonomin för att slå hål på de myter som omgärdar den. Vi är en partipolitiskt obunden och helt ideell grupp utan extern finansiering, vars medlemmar alla har erfarenhet av att växa upp och arbeta i ett samhälle med ständigt minskande trygghet på arbetsmarknaden.

Kontakt

Jacob Lundberg, talesperson

0729218737

Ella Petrini, talesperson

0725770902

gigwatch.se@gmail.com