Matbudsstrejken i Italien: Intervju med Riccardo Mancuso

Riccardo Mancuso. Foto: Maurilio Pirone

I Italien har man kämpat länge för gigarbetarnas rättigheter. Den första strejken mot Foodora ägde rum 2016 i Turin, och efter det har man vunnit ett antal viktiga segrar. Förra året dömdes fyra plattformsföretag till att anställa 60 000 matbud och betala totalt 733 i böter. Italien är också landet där fyra plattformsföretag 2020 tecknade ett kollektivavtal med det högerextrema facket UGL.

Gigwatch träffade Riccardo Mancuso på mötet för gigarbetare i
Bryssel i oktober. Riccardo är grundare till det nationella matbuds-nätverket Riderxidiritti (”Rättigheter för förare”) och är fackombud för CGIL, Europas näst största fackförening. På sociala medier surras det om en strejk, så vi ställde två korta frågor till Riccardo om vad det är som pågår.

Vad händer med facken, förarna och plattformsföretaget Just Eat i Italien just nu? Är den aktuella strejken kopplad till EU-kommissionens direktiv om plattformsarbete?
Riccardo: Den pågående strejken är den senaste vågen inom sektorn, och den är kopplad till EU-direktivet på så sätt att förarna kräver fler rättigheter från Just Eat, det plattformsföretag som faktiskt erkände deras status som anställda. Förarna kräver högre lön, respekt för kollektivavtalet och att företaget ska lyssna på deras fackligt förtroendevalda. I kölvattnet på Just Eat har förare på andra plattformsföretag börjat kräva att de slutar med falska egenanställningar. Så EU-direktivet är ett redskap i vår kamp, men det är inte den främsta orsaken till varför vi kämpar.

I Italien har ni vunnit en viktig seger, ni har fått en lagstiftning mot falska egenanställningar. Vad fokuserar förarna på just nu?
Riccardo: I Italien har vi haft flera regeringsskiften de senaste åren, och de politiska partierna vid makten har haft olika syn på frågan. Det innebär att vi inte har någon lag med samma andemening som den spanska lagen eller EU-direktivet. Vår lag är förvirrande. Den sänder ett viktigt budskap (att man fokuserar på de prekära arbetarna), men rent praktiskt har den inte så stor effekt.