Bojkotta Uber, Bojkotta Bolt – strejkdag 10/1

Vi stöttar Taxiunionens strejk för bättre villkor för Uber- och Boltchaufförer. Tisdag den 10 januari loggar förare runtom i Sverige ut från sina appar och går ut för att demonstrera för bättre arbetsvillkor! Följ den här länken för att komma till Facebook-eventet för dagen.

Uber och Bolt har under flera år fått dominera marknaden fritt, med dumpade löner och villkor som följd. Nu är det dags att visa att taxichaufförerna inte är ensamma, utan att vi är fler som står upp för dem mot storföretagen från Silicon Valley.

Kampen mot gigföretagen är viktig även om du själv inte kör taxi. Nästa gång kan det vara vi själva som får se våra jobb gigifieras av stora techbolag. Därför vill vi se folk från alla tänkbara delar av samhället sluta upp bakom taxichaufförerna, för att visa att vi inte är okej med att se våra jobb försämras!

Vill du stötta taxichaufförerna? Du kan hjälpa till genom att:

  • Bojkotta Uber och Bolt hela dagen den 10 januari – och uppmana alla du känner att göra detsamma
  • Demonstrera till fots tillsammans med oss och Taxiunionen i Stockholm (mer info nedan)
  • Delta med din bil i strejken och demonstrationen om du är apptaxichaufför (mer info nedan)
  • Tipsa folk du känner om demonstrationen – särskilt om de kör för Uber eller Bolt

Taxiunionen har följande krav mot företagen:

  • 299 kronor i jämförelsepris
  • En sänkning av nuvarande serviceavgift (d.v.s. den andel av resans pris som företaget tar) från 20-25 % till 15 %
  • Att bolagen accepterar Taxiunionens utsedda talespersoner som partners att kommunicera med (föreningen har idag nästan 500 medlemmar, förare och åkare)

Vill du vara med som funktionär under strejkdagen? Anmäl dig här.

Schema för dagen

Schema för taxichaufförer som deltar i strejken:
00.00–24.00 Gå offline i de olika apparna
12.00 Samling på universitetsområdet (Bergiusvägen/Professorslingan) för att förbereda bilar med skyltar, banderoller och flaggor.
13.00 Manifestation med talare och överräckning av kravbrev utanför Ubers kontor på Frösundaleden 2B i Solna. Därefter färd in mot stan.
14.45 Taxikaravanen anländer till Sveavägen och strålar samman med fotdemonstranterna
15.30 Manifestation vid Norrbro och Mynttorget där vi framför våra frågor för allmänhet och politiker. Vi avslutar med en samling framför Riksdagshuset.

Schema för de som ansluter till fots:
0.00–24.00 Använd inte Uber och Bolt, sprid budskapet om bojkotten.
14.30 Samling vid Pressbyrån Observatorielunden (Sveavägen 67A) för att sammanstråla med taxikaravanen. Sedan går vi i ett gemensamt demonstrationståg mot Mynttorget.

Hur förbereder man sig för detta? Gör dina egna skyltar och banderoller, ta med nationella flaggor från din nation för att visa förarnas mångfald, ta med trummor för att leda konvojen och slogans. Ta med en kompis! Vi behöver folk som kan gå framför bilarna och dela ut broschyrer. Vill du hålla ett tal eller berätta något? Kom gärna fram! Det är bra om olika representanter talar till publiken.

Är du intresserad av att hjälpa till, eller har du frågor om dagen? Ta kontakt via info@taxiunionen.nu