Yepstr

Yepstr är ett appbaserat företag grundat 2015 av managementkonsulten Jacob Rudbäck. [1] Appen marknadsförs som “ungefär som lappen på ICA” ett uppdaterat sätt att förmedla extrajobb som barnvakt eller hundpassning. [2] Till skillnad från appar som Taskrunner, som har ett liknande koncept med små och tidsbegränsade uppdrag, riktar Yepstr in sig specifikt mot barn och ungdomar mellan 15 och 24 år.

Tidigare har Yepstr påstått att appen ej bör betraktas som en arbetsgivare, utan att ungdomarna som arbetar för appen är egenanställda. Men efter att Arbetsmiljöverket utrett dem tillsammans med 25 andra gigföretag, och fastslagit att de måste ta arbetsgivaransvar, har de nu backat på denna punkt. [3] [4]

I november 2020 gick Yepstr ut med ett pressmeddelande om att de anställer alla ungdomar som arbetar för appen. I samband med detta är de också tvugna att börja betala 12% semesterersättning ovanpå den vanliga lönen. Detta trots att Yepstrs VD för mindre än ett år tidigare hävdat att detta skulle vara omöjligt att genomföra, då de inte kan se till att ungdomarna har en säker arbetsmiljö. [5] [6]

Appen fungerar genom att annonsörer lägger upp olika uppdrag som de vill ha utförda. Den som utför uppdraget tjänar mellan 90 och 140 kronor när de arbetar för privatpersoner och har inte rätt till någon OB för kvällar och helger. Yepstr har heller inget kollektivavtal. För annonsörerna är det gratis att lägga upp uppdraget – och Yepstr marknadsför sig med att de erbjuder exempelvis läxhjälp för 90 kr/timmen. Anledningen till att de kan ha så låga priser är RUT-avdraget, tjänsterna i appen är alltså delvis subventionerade av skattepengar. [7] [8]

Yepstr jämför sig gärna med en lapp i mataffären, men fungerar i praktiken även som ett bemanningsföretag för bland annat lagerarbete och extrapersonal. Företaget marknadsför sig mot företagskunder som “billigast på marknaden” och tar 195 kronor per timme från företaget. Av dessa pengar får ungdomen som utför uppdraget från 135 kronor före skatt och avgifter. [9] [10]

Lägstalönerna för de som utför uppdragen sätts efter ett levelsystem som Yepstr själva utformat, där du får XP (experience points) genom att arbeta genom appen. [11] Tidigare uppmanades användare även att i utbyte mot XP arbeta oavlönat med att marknadsföra appen, för att i stället betalas i enbart XP, en funktion som dock togs bort efter att kritik riktats mot appen.

Högre nivåer kommer dock inte bara med förmåner, utan också med högre krav på ungdomarna. Blir man hastigt sjuk eller får andra förhinder förväntas man själv försöka hitta en ersättare. De som utför uppdragen behöver alltså själva ta ett personalansvar när de är sjuka som en chef vanligtvis tar. Kraven på de högre Yepstr-nivåerna inkluderar bland annat att du efter utfört uppdrag tackar uppdragsköparen i chatten. [12]

Tidigare ställde Yepstr även krav på att du ska erbjuda dig att hjälpa till med uppgifter som inte innefattas i själva jobbet, att alltid svara på meddelanden från uppdragsköpare inom 4 timmar samt från nivå 6 att “du gör allt för beställaren oavsett om du upplever att denne har fel i en viss situation”. Efter att GigWatch uppmärksammat dessa krav har de tagits bort från företagets hemsida.

Även om Yepstr går med miljonförluster har företaget sedan starten tagit emot över 30 miljoner kronor i investeringar från bland annat riskkapitalägare på investmentbolaget Blackrock, Spotify, bemanningsföretaget Academic Work och Stenakoncernen. [13] [14] [15]

Yepstr har även innan arbetsmiljöverkets dom varit i blåsväder. Under hösten 2018 riktade nedröstningskampanjen Nopestr via Appstore och Google Play kritik mot arbetsvillkoren. Bland annat ställde krav på att betygssättningsfunktionen och systemet med levels skulle tas bort, samt att företaget skulle sluta ta 10 % av lönen. [16]

I december 2020 hade Yepstr följande företag med på sin maillista för kunder:

Kvarterskliniken
Meds.se
Remisshjälpen
Thorengruppen
Work2work
Washaway
SF Studios
Ungdomsbarometern

Flixbus
Bokadirekt.se
Hansen group
Kaffeluckan
Brand Mrkt
Aroma Marketing
Dualia
Bullerbymålarna
Locker Room Talk
Dice Agency
Täby Park
FHR

Invector
Groadvokat
LHcosmetics
Unbakery
Nyttadesign
Coachhuset
Lakritsfestivalen
Pick up Storage
Sunavia
Spasupply
Unbakery
Slutet är nära
Omnihealth
Fotboll24
The yoga house
Skandinaviska småhus
Deisys
LEAP – consulting psychology
Eventomatic

[Artikeln är senast uppdaterad 06-01-2021]