Årssammanfattning 2021

2021 blev ett händelserikt år både för gigekonomin och Gigwatch. Studiecirklar, rapportsläpp och nya kontakter med likasinnade i Europa – här sammanfattar vi några av de projekt som vi ägnat åt oss under året.

I februari kom nyheten om att Foodora blivit först bland de svenska gigföretagen med att teckna kollektivavtal. I samband med detta var Gigwatch först med att avslöja att hundratals bud på företaget inte omfattades av avtalet, utan i stället var anställda av pappersbolaget Hungry Delivery. Nyheten plockades senare upp av flera andra medier.

Under sommaren arrangerade vi studiecirklar utomhus i Göteborg, Stockholm, Malmö och Örebro, med syftet att diskutera gigekonomin och beröringspunkterna mellan den och andra arbeten. Utöver sommarcirklarna arrangerade vi flera andra lyckade studiecirklar under året, bland annat en distanscirkel under våren i samarbete med ABF.

Sommarcirkel i Observatorielunden

Sommaren ägnade vi även åt att arbeta på vår rapport Apparna & arbetet, som släpptes i augusti. I rapporten utforskar vi gigekonomins rötter och spridning i samhället, och visar genom en arbetsplatsundersökning hur det gick till när en arbetsplats i budbranschen gigifierades. Rapporten uppmärksammades bland annat i Aftonbladet, och på grund av hög efterfrågan har vi fått trycka upp den i flera upplagor. Rapportsläppet firades med en stor fest på Kafé 44 med paneldiskussion, quiz och över hundra närvarande! I oktober höll vi i en cirkel i Stockholm baserad på rapporten, och en digital version av samma cirkel startar nu i mellandagarna. Sedan publiceringen av rapporten har vi också genomfört en granskning i två delar av gigföretagens lobbyism i Europa.

Panelsamtal på releasefesten

Under hösten utökade vi vårt internationella kontaktnät när vi deltog i konferensen Transnational Forum of Alternatives to Uberisation i Bryssel. Konferensen organiserades av vänstergruppen i Europaparlamentet och samlade arbetare, fackliga och aktivister från hela Europa för att diskutera hur gigifieringen av arbetsmarknaden kan stoppas. Här kan du läsa en intervju vi gjorde med en av de drivande bakom konferensen, Leïla Chaibi från Frankrike.

Konferens i Bryssel

Även i Sverige har vi fördjupat kontakterna med andra grupper och organisationer som engagerat sig i kampen mot gigifieringen av arbetsmarkmaden. Några exempel är RIOT, en sammanslutning av aktivister på Foodora, och Husby Arbetarcentrum (HAC) som organiserar personer som bor och arbetar i Järvaområdet.

Under 2021 spelade vi in 14 poddavsnitt. Några av de mest populära var våra intervjuer med sociologen Johan Alfonsson om behovsanställningar ur ett marxistiskt perspektiv och med Foodora-budet och kulturarbetaren Anders Teglund om hans nyutkomna bok Cykelbudet. I ett annat populärt poddavsnitt undersöker vi myten om artificiell intelligens och det mänskliga arbete som döljer sig bakom internets algoritmer.

Under året höll vi i ett tiotal föreläsningar om gigekonomin för fackföreningar, ungdomsförbund och andra intresserade, från Sundsvall i norr till Lund i söder. Vi skrev flera debattartiklar och blev även intervjuade om gigekonomin i flera medier (en lista på alla artiklar hittar ni här). Vi har dessutom fått in massor av medlemsansökningar, och är i dag dubbelt så många medlemmar som för ett år sedan!

Under 2022 vill vi fortsätta göra liknande saker, men i ännu högre utsträckning! Vill du hjälpa oss? Kontakta oss här för att gå med i Gigwatch!

Du kan också stötta oss via Swish (123 583 33 48) eller på Patreon.