Årssammanfattning 2022

Under 2022 fortsatte vi vårt arbete med att bevaka, granska och ta kampen mot gigekonomin på ännu större skala än tidigare år. I det här inlägget sammanfattar vi några av de projekt vi ägnat oss åt under året. Vill du hjälpa oss under 2023? Längre ner i inlägget finns det information om hur du gör för att gå med i eller stötta Gigwatch!

I februari uppmärksammades vi av Elina Pahnke på Aftonbladet för vårt poddavsnitt tillsammans med aktivister från Husby Arbetarcentrum om organisering på en gigifierad arbetsmarknad. Artikeln var en av sammanlagt 26 gånger som vi uppmärksammades eller uttalade oss i media under året. Under året lanserade vi också en egen blogg där våra medlemmar kan skriva och testa nya tankar kring gigekonomin. I skrivande stund har bloggen 17 inlägg, varav några av de mest lästa handlar om last mile-företaget Kavall och om gigekonomins förestående död (eller?).

Gigwatchs diskussionsdag, april 2022

I mars publicerade vi en uppföljning av det uppmärksammade kollektivavtal som Foodora tecknade med Transportarbetarförbundet året innan. I inlägget konstaterade vi att Foodora använt sig av en strategi där de flyttat över en allt större del av arbetskraften till icke-avtalsanslutna sidobolag (en möjlighet vi varnade för redan ett år dessförinnan). Inlägget blev ett av de mest lästa på vår hemsida under året.

I april publicerade vi två av årets populäraste poddavsnitt: ett tillsammans med sociologen Roland Paulsen om arbetssamhället, och ett med Pirate Bay-grundaren Peter Sunde om kapitalismens erövring av internet. Sammanlagt publicerade vi 19 poddavsnitt under året, om allt ifrån gigifieringen av kriget (länk), till musikvärldens ursprungliga gigekonomi (länk), till antiwork-rörelsen (länk). Under sommaren höll vi också i en poddworkshop, där vi bjöd in poddar vi gillar från hela Sverige för att prata om hur man bäst förmedlar sitt budskap!

Poddworkshop, juli 2022

Under sommaren arbetade vi med en mer omfattande rapport, Plattformarna och politiken, om de politiska partiernas inställning till gigekonomin. Den slutsats vi drog var att de borgerliga partierna bedriver en politik som aktivt främjar gigekonomin och gigföretagens intressen, medan övriga partiers inställning kan beskrivas som en kritisk passivitet. Rapporten släpptes i augusti och uppmärksammades i såväl svenska som internationella kanaler.

Under hösten ägnade vi oss åt utåtriktat arbete. Vi organiserade en studiecirkel i tre delar i Stockholm om gigekonomin. Samtidigt fördjupade vi våra kontakter med Taxiunionen, en förening bildad av apptaxiförare. I november var vi medarrangör till ett möte i Husby med det brittiska taxifacket ADCU, och två veckor senare deltog vi i den första apptaxidemonstrationen någonsin i Sverige, då över hundra taxibilar körde genom centrala Stockholm för att samlas utanför riksdagshuset.

Demonstration med Taxiunionen, december 2022

2023 kommer bli ett viktigt år för gigekonomins framtid. I EU planeras ett direktiv som kan innebära stora förbättringar för gigarbetares situation. Direktivet har tagits fram av vänstergruppen i parlamentet, som arbetar tätt med gigarbetarorganisationer och bland annat hjälpt till att organisera apptaxiprotester i Bryssel.

Men Sverige står i vägen. Våra styrande partier är bland de mest gigvänliga i Europa, och den första januari tar vi över ordförandeskapet i EU. Frankrikes president Emmanuel Macron – som har nära kopplingar till Uber – har uttryckt förhoppningar om att det svenska ordförandeskapet ska leda fram till ett urvattnat direktiv som inte gör mycket skillnad alls. Under det kommande halvåret kommer det vara viktigare än någonsin sätta press på de svenska politikerna och få upp gigekonomin på den politiska agendan.

Vill du fortsätta följa vårt arbete under 2023? Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Vill du stötta vårt arbete? Bli månadsgivare via Patreon eller swisha en gåva till 123 583 33 48 (mottagare: Gigekonomiska föreningen).

Vill du engagera dig i Gigwatch och hjälpa oss i vårt arbete? Kontakta oss här för att gå med i Gigwatch!